114 години от Илинденско-Преображенското въстание

Днес, на 2 август 2017 г. се навършват 114 години от Илинденско - Преображенското въстание. По повод юбилея Община Разлог, Исторически музей - гр. Разлог и НЧ "15.09.1903-1909", гр. Разлог организират честване на паметника "Илинден" в местността "Предел”. По този повод традиционно ще се проведе ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на героите в м. Предел край гр. Разлог. Също така с поднасяне на венци и цветя пред паметниците на баба Магделина Юрукова и паметника пред Историческия музей в гр. Разлог, ще бъде отдадена почит към подвига и героизма на участниците и жертвите във въстанието.

В Разлог въстанието избухва на 14 срещу 15 септември – Кръстовден. Събитията в Разлог са част от това въстание и в него участва цялото местно население. Щабът на въстанието се състои от Владимир и Владислав Каназиреви, войводите Георги Кондев, Петър Лачин и Атанас Попкостов. Разложкият край заплаща своя данък за свободата в огъня на Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание, както трябва да го наричаме.

Над 200 души са убити, изгарят селата Кремен, Обидим и Белица, изгарят християнските квартали в единствения град Мехомия /днес Разлог/ - местния център на въстанието. Разбити са безброй съдби, който може бяга през Рила планина и търси спасение в Майка България.

Разлог и региона става съпричастен към величавия опит за национално обединение и плаща висока цена за това. Но жертвите не са напразни, те приближават с още една крачка Разложкия край към Освобождението.

 

 

List with onlain bookmakersGBETTING