Конна езда в планината

Нищо не може да замени удоволствието от ездата в планинска местност – планински склонове, чист въздух, красиви изгледи, спокойният ход на коня или лудият галоп през зелени поляни, бистри потоци и песента на дивите птици. Затова не пропускайте да си подарите едно различно преживяване с един от най-верните спътници на човека от незапомнени времена - конят.           

Днес може да се докоснем до силата, подвижността, грациозността и бързината на коня като си доставим удоволствие, посещавайки една от многото конни бази изградени на територията на община Разлог. Съветваме ви, ако не сте се качвали на кон, да минете няколко урока за начинаещи в манеж, започвайки с езда на корда. За по-напредналите са курсовете по спортна и екстремна езда. Има опция и за почасова езда сред Рилската гора над с. Бачево в разнообразен терен и преминавайки различни препятствия – реки, вади, паднали дървета, изкачване и спускане на наклони и т.н. Минават се места с прекрасни гледки към Пирин и Родопите (Лобарника, Маренчини блата, Перивол).

При повече свободно време може да се впуснете в някои от организираните планински преходи между 1 и 5-6 дни, като например:

- от местността Перивол над с. Бачево към района на хижа и село Добърско и обратно;

- от Перивол през местността Русалиите по билото на Рила и вр. Радонов гроб и обратно;

- от Перивол до Предела през ниските поли на Рила и обратно;

- от Перивол през котловината до хижа Яворов (1740 м.) и обратно;

За хората в неравностойно положение се предлага и хипотерапия, подпомагана от рампа и специална машина за инвалиди. Движенията на коня подобряват положението на главата и тялото, както и цялостната координация. Доказано е, че ездата на коне има поне четири пъти по-благоприятен ефект от обикновения масаж или раздвижване.

Гостите на конните бази могат да изпитат невероятни усещания, като опитат дори само една от многото дейности, когато са тук:

Конна база „PeriVolas” e разположена в село Бачево, на 6 километра от гр. Разлог  в красивата местност „Перивол”, чието име означава „красива градина”. Базата извършва дейност целогодишно. През летния сезон, от началото на месец май до края на септември, програмите се реализират в местността Перивол на няколко километра над Бачево в сърцето на красивата Рила планина. През зимата конете слизат в селото, като разходките и ездата са сред полето и невероятната панорама към Пирин планина.

След езда или разходка може да се насладите на домашно приготвената храна. 

село Бачево, община Разлог

www.perivolasbg.com

Клуб по конен спорт „Русалиите”се намира на 2 километра от с. Бачево в местнотта „Стране”. Базата разполага с 15 коня: чистокръвни арабски, англо-арабски, източно-български, пинто /петнисти/.          


с. Бачево, общ. Разлог, ул. "Александър Стамболийски" 28


www.rusaliite.bg

Конна база "Дворене" се намира на входа на град Разлог, откъм Банско. Базата е разположена на комуникативно място, до главен път на самия вход на град Разлог. Заобиколенa e от Рила, Пирин и Родопите, а от базата се разкрива изумителна природна гледка. Тук се  отглежда най-голямото у нас племенно стадо хафлингери.          

Гр. Разлог, ул. Гоце Делчев 30

www.comunicatorbg.com/konna_baza_dvorene.html#

Клуб за конна езда „Викора” предлага място, където можете да се забавлявате активно в компанията на конете. Езда, обучение, разходка с кон, запознаване с чудесния свят на конете в естествената им среда сред красиви места. Една привлекателна атракция, в която ще научите повече за различните породи коне, техния бит и природа.

Село Баня, общ. Разлог

www.vicorabg.com

Любопитно:

Най-ранната информация, че конете са били използвани като ездитни животни е датирана от 1600 год. пр.н.е.и била открита в Египет. Първия писмен документ за коня е бил създаден през 1400 год. пр. н.е. и засягал обучението на коне в колесница. През IV век конете започнали да се яздят със седло.

List with onlain bookmakersGBETTING