Теснолинейка

Качи се на "Балканската алпийска железница"

Незабравимо изживяване за всеки е Балканската алпийска железница. Туристите в Разлог не пропускат възможността да се качат на действащата и в наши дни теснолинейка и да пътуват десетки километри до следващата спирка, минавайки през живописни местности.

Теснолинейка Септември — Добринище е единствената действаща теснопътна линия в България с междурелсие 760мм. Разстоянието от 125км между крайните гари се изминава за около 5 часа.

Трасето води от Септември (на главен път София – Пловдив) до Добринище  през Велинград, Якоруда, Разлог и Банско, свързвайки най-западната част на Горнотракийската низина със Западните Родопи, Рила и Пирин. Поради особеностите на трасето през планината теснолинейката Септември — Добринище е известна още като "Алпийската железница на Балканите".  Трудният терен е определящ за ниската скорост на движение на влаковете. Гара Аврамово, намираща се на 1267 метра надморска височина,  е най-високата гара на Балканите.

Железопътната линия е построена на няколко етапа между 1921 и 1945 година. По цялата и́ дължина има изградени множество изкуствени съоръжения — мостове, тунели и спираловидни изкачвания. През 2002 година е демонтирано отклонението Пазарджик — село Варвара, с дължина 16.6 km.

Влаковете, обслужващи линията са два за Добринище, един за Велинград и пет за Септември, като два от тях тръгват от Велинград. От 9 декември 2012 г. влаковете от Септември за Добринище са в 08:55 ч. и 13:50 ч., за Велинград е в 18:22 ч. Обратно от Добринище за Велинград и Септември влаковете са на 06:40, 10:45 и 14:50, а от Велинград за Септември на 05:55 и на 20:13ч. Има и сутрешен влак в 04:20 от Велинград за Добринище. Композициите се състоят от четири вагона, като влаковете се разминават на гарите Долене, Костандово, Аврамово, Якоруда и Разлог.

Галерия със снимки

List with onlain bookmakersGBETTING