110 бебета са родени в Разлог през изминалата 2015 година

Общият брой на новородените през 2015 година в Родилното отделение в Разлог са 328. От тях жители на община Разлог са 185 бебета, а броят за град Разлог е 110, като сред тях има и 3 двойки близнаци. В населените места първенец по новородени е село Баня с 32 бебета. Следват Бачево със 17, Елешница-15, Горно Драглище-5, по 3 бебета има в Добърско и Долно Драглище.

Първото бебе на 2016 г. се казва Гергана Лазарова Джупанова, с родители Катерина и Лазар Джупанови. Малката е проплакала на 4 януари в АГО-Разлог. Константин Давидов Райгал, роден на 30 декември, е последното бебе за 2015 г. Той е втори син за родителите му Костадинка Тодорова и испанецът Давид Райгал.

Дни преди Бабинден-21 януари/стар стил/, във всеки дом на новородено в Разлог тече трескава подготовка за празника. Един от най-обичаните и почитани празници в града, се отбелязва пищно. Още след Новогодишния кукерски карнавал, красивите разложки носии се приготвят за следващия празник-Бабинден. На Централния площад се извива традиционното Бабино хоро, на което се хващат бабите, облечени в носии, а на гърба си носят бебетата, в т.н. цедилка. Бебетата са окичени със здравец, увит с червен конец и златна паричка, които символизират здраве и дълголетие.

През годините Родилното отделение в Разлог се наложи с добрите условия и професионализма на екипа, воден от д-р Радка Божикова-началник Акушеро-гинекологично отделение към МБАЛ-Разлог. „В края на миналата година е закупен и апарат за изследване на слуха на новородените, което дава още по-голяма сигурност на родителите за здравето на техните деца"-сподели д-р Божикова. Тя пожела на родителите да са живи и здрави и да се радват на рожбите си, бебетата да имат щастливо и безгрижно детство, а на тези, които не са изпитали радостта от родителството, да не се страхуват да пристъпят към тази крачка и да не се лишават от най-голямата радост в живота.

И тази година уникалното Бабино хоро ще се проведе на Централния площад в Разлог на 21 януари от 14.30 ч. Половин час преди това, на тържество в Многофункционалната зала на читалището в града, кметът инж. Красимир Герчев ще награди първото бебе за 2016 г. и последното на 2015 г.

List with onlain bookmakersGBETTING