Йорданов ден в Разлог!

Правослявният календар отбелязва днес Йордановден или още Богоявление. На този ден ознаменуваме кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в река Йордан. В момента на кръщението небето "се отваря" и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: "Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение". Оттук и названието на празника.

В различните области на страната този празник има различни имена, като някои от тях са Кръстовден, Водици или Водокръщи. Празникът е наречен така, защото на този ден всеки, който иска да е здрав през годината се окъпва или поне се измива на реката.

На Йордановден навсякъде, където има водоем, се извършва ритуалното хвърляне на кръста от свещенник. След изваждането на кръста се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. На нея се обновява светената вода в храмовете. От нея всеки носи вкъщи, а силата й е в това, че пази от болести и пречиства душата.

В Разлог за втори път кръста хвана Асен Юруков, който през 2014 г. отново успя да се пребори за него. Според обичаят, младежът ще обиколи къщи и работни места на жителите от общината, които ще целунат кръста за здраве и благоденствие.

List with onlain bookmakersGBETTING