В очакване на "Бабинден"!

На 21 Януари  отбелязваме Деня на родилната помощ. Този ден е обявен за празник през 1951 г., а от там и на акушерите и гинеколозите. Той е своеобразен завършек на празниците, свързани с Рождество Христово.

328 бебета са се родили за изминалата година в Акушеро-гинекологичното отделение в Разлог. 110 от тях са жители на град Разлог, между които и три двойки близнаци. Началникът на отделението д-р Радка Божикова и нейният екип посрещнаха днес на работното си място инж. Красимир Герчев-кмет на Община Разлог и инж. Венцислав Гърменов зам.-кмет по социалните дейности. Инж. Герчев пожела на целия екип крепко здраве и спорна работа през цялата година и поднесе подарък и красива кошница с цветя на медиците.

Първото бебе на Разлог за 2016 г. е Гергана Лазарова Джупанова, родена на 4 януари. Нейни родители са Катерина и Лазар Джупанови. Последното бебе за 2015 г. е Константин Давидов Райгал, който се роди на 30 декември. За родителите му Костадинка Тодорова и испанецът Давид Райгал той е втори син. Двете бебета и техните родители получиха подаръци от кмета инж. Красимир Герчев, на тържество в Многофункционалната зала на НЧ „15.09.1903-1909". Кметът на Разлог поздрави родителите на всички новородени през годината за щастието, с което са се сдобили и пожела на тях и семействата им да бъдат здрави, щастливи и сплотени. След тържеството баби с новородени, родители, роднини, екипа на Родилно отделение-Разлог, ръководството на общината се хванаха на дългоочакваното Бабино хоро.

Бабинден е един от най-масовите празници в Разлог. Най-атрактивно е традиционното Бабино хоро на Централния площад в града. Бабите, облечени в красиви разложки носии, носят внучетата на гърба си, в така наречената цедилка. По стара традиция, децата, родени през изминалата година, са окичени със здравец, увит с червен конец и златна паричка, за здраве и дълголетие на малките.

List with onlain bookmakersGBETTING