Великденски празници в Община Разлог

Уникалните кукери на Елешница, Годлевският Великден, богати концертни програми в Разлог и общината, най-голямото голф игрище на Балканите, най-добрата хижа на България, новата СПА дестинация – село Баня, конните бази, семейните уютни хотели, красивите църкви, неповторимата туристическа атмосфера е предпоставка за неповторими празнични изживявания.

ПРОГРАМА НА ПРАЗНИЦИТЕ

КУКЕРСКИ ПРАЗНИЦИ В ЕЛЕШНИЦА: 8 АПРИЛ
Празникът на село Елешница, който се провежда на Великден, е един от най-интересните и обичани празници в община Разлог. Всяка година на Великден се провежда кукерски карнавал, на който с традиционни обреди, карнавални маски и веселие се гонят злите духове от старата година, за да е здрава и благодатна новата.

 Културна програма за   8 април в с. Елешница:

- 10:00 часа -  концерт на самодейци от НЧ „Западнородопски лъч-1906“ в  на площада в с. Елешница.

- 10:30 часа - Трите махали на селото ще представят кукерската традиция по гонене на злите сили.

 

ВЕЛИКДЕНСКИ КОНЦЕРТ В РАЗЛОГ: 9 АПРИЛ
Истинска фолклорна и танцова фиеста в прослава на Великден ще сътворят творците на Разлог на 9 април. Ансамбли, танцьори, певци и певици, зурни и тъпани ще танцуват, пеят и свирят в чест на най-големия християнски празник – Възкресение Христово.
Концертът се организира от Община Разлог и НЧ "15.09.1903-1909" и ще се състои на 9 април /понеделник/ от 11.00 часа на Централния площад в Разлог. В него ще вземат участие Детска фолклорна певческа група, с ръководител Светла Копанарова, Танцов ансамбъл "Разложанче", с ръководител Данаил Атанасов, Смесена група за градски фолклор "Гердан", с ръководител Петър Коков, Танцов състав "Разложка младост", с ръководител Мария Калоянова, Танцов клуб "Пирински наниз", с ръководител Мария Калоянова, Женска фолклорна група "Разложки напеви", с ръководител Тодор Прешелков, Ансамбъл "Разложки мераци", с ръководители Благой Юруков и Райна Асева, Танцов клуб "Мехомия", с ръководител Данаил Атанасов и Зурнаджийски оркестър, с ръководител Емил Зангов.На 9април /понеделник/ от 11.00 ч. на Централния площад в Разлог ще се проведе Великденски концерт.

 

ВЕЛИКДЕН В ГОДЛЕВО: 9 АПРИЛ - ЦЯЛО СЕЛО НА ЕДНА ТРАПЕЗА
По стародавна традиция село Годлево отбелязва празника си на втория ден от Великден. Тържеството продължава през целия ден и се отбелязва с много и различни мероприятия. Тържествена света литургия се отслужва в храм „Успение Богородично”, след което последва ритуалът по накичване на конете с китки здравец и цветя. Вековна традиция е и посещението на местността „Света Богородица“, където се прави курбан за здраве. В параклиса, носещ името на местността, свещеник отслужва литургия, след което всички се отправят към местността „Свети Илия“, където се бере имел за здраве. Там се правят и традиционни конни състезания.
На празничната трапезата във всеки дом задължително има козунак, боядисани яйца, печено месо и варена пшеница. След като се съберат всички около трапезата, най-възрастният член на семейството чете молитва за здраве и берекет.

Културна програма за 9 април в с. Годлево:

-       9:00 часа – отслужване на тържествена литургия в църквата „Успение Богородично“

-       10:00 часа - самодейци от НЧ „Христо Ботев“ ще изнесат празничен концерт на площада в селото

    -     12:00 часа - за здраве на жителите на селото ще бъде направен курбан

      -      19.00 часа - на площада жителите и гостите на населеното място ще могат да чуят любими фолклорни изпълнители и състави


 

List with onlain bookmakersGBETTING